Συμβολή της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο Σχέδιο Δράσης για το Xylella fastidiosa

 

Ημερομηνία: 16-12-2016  

Αριθ. Πρωτ.: 37

 

 

Προς:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Κοιν.: ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΑΑΤ

Υπόψη κας ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ

 

Θέμα: «Συμβολή της Εντομολογικής Εταιρείας στο Σχέδιο Δράσης για το Xylella fastidiosa

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παθογόνο καραντίνας Xylella fastidiosa έχει προσδιοριστεί ως το βασικό αίτιο για το ‘Σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς’ που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημίες στον κλάδο της ελαιοκαλλιέργειας στην γειτονική Ιταλία. Η επιστήμη της εντομολογίας συνδέεται άμεσα με τον έλεγχο του παθογόνου καθώς μεταδίδεται αποκλειστικά με έντομα της τάξεως των Ημιπτέρων, και μία από τις βασικότερες παραμέτρους για τον περιορισμό του μολύσματος και την επιτυχή εκρίζωση του παθογόνου είναι ο έλεγχος των εντόμων-φορέων (κυρίως εντόμων των οικογενειών Cicadellidae και Cercopidae) και των φυτών-ξενιστών τους.

Το Xylella fastidiosa χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη εξάπλωση του στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια. Πρόσφατα βρέθηκε στην Γαλλία (Alpes-Maritimes & Κορσική), όμως μόλις πριν από μερικές εβδομάδες αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία (Μαγιόρκα, EPPO Reporting Service 2016, N11).

Η συνεχιζόμενη εξάπλωσή του παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποτελεί ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο. Καθώς ο χρόνος περνά, η πιθανότητα διαπίστωσης του παθογόνου στην Χώρα μας αυξάνεται. Εάν συμβεί αυτό, τότε η εμπειρία από την είσοδο του παθογόνου στην Ιταλία δείχνει ξεκάθαρα ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας του και η άμεση εξάλειψή του στην πρώτη εστία προσβολής. Το κρίσιμο διακύβευμα στην περίπτωση θετικού δείγματος θα είναι η άμεση και επιτυχής εξάλειψη της αρχικής εστίας. Για να καταστεί αυτό δυνατό δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να έχουν εκ των προτέρων οριστεί οι μηχανισμοί αντίδρασης. Μια πρώτη περιγραφή των προβλεπόμενων ενεργειών έχει προσδιοριστεί με βάση την Εκτελεστική Απόφαση 2015/789 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ίδια απόφαση (Άρθρο 3α) προβλέπεται επίσης η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης που θα προσδιορίζει επακριβώς παραμέτρους για την άρτια εκτέλεση της Απόφασης 2015/789, με δεσμευτική ημερομηνία κατάρτισης του Σχεδίου την 31 Δεκεμβρίου 2016.

H Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) θεωρεί ότι το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό πρέπει να αποτελείται από διαδικασίες που να βασίζονται και στην επιστημονική γνώση και εμπειρία που υπάρχει στη χώρα μας σε αυτό τον τομέα. Επίσης, η Ε.Ε.Ε. θεωρεί ότι για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των όσων θα προβλέπονται χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις, πρέπει και πάλι εκ των προτέρων να έχουν προβλεφθεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την άμεση εκτέλεση των προβλεπόμενων δράσεων στις μολυσμένες ζώνες. Μόνο και με τις δύο αυτές προϋποθέσεις μπορεί να αποφευχθεί η επανάληψη των καταστάσεων που είδαμε να γίνονται πραγματικότητα στην Ιταλία και οι οποίες οδήγησαν σε κοινωνική αναστάτωση και αναμφίβολα συνέβαλαν σε τεράστια οικονομική καταστροφή.

Η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος αναγνωρίζοντας την τεράστια οικονομική σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για την Χώρα μας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία για την ταχύτατη εξάπλωση του Χ. fastidiosa και αναλογιζόμενη των τρομακτικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει στον Έλληνα παραγωγό όπως και στην βιομηχανία γύρω από την ελιά και τα προϊόντα της, θέτει με την παρούσα επιστολή στην διάθεση του Υπουργού τις υπηρεσίες της, κυρίως σε ότι αφορά την άρτια κατάρτιση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης. Ειδικότερα δε, μπορεί να συμβάλει καταλυτικά μεταξύ άλλων και στον επακριβή και τεκμηριωμένο προσδιορισμό των ενδεδειγμένων ενεργειών σε σχέση με την εξάλειψη των εντόμων-φορέων της ασθένειας λόγω της μακρόχρονης πείρας των μελών της σε θέματα ελέγχου εντόμων-φορέων ασθενειών.

Με τη συμβολής μας ευελπιστούμε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ και να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην προετοιμασία της Χώρας να εκριζώσει εν τη γενέσει το πρόβλημα Χ. fastidiosa οπότε και αν αυτό εμφανιστεί.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. ορίζει τους Δρ Ροδιτάκη Εμμανουήλ (ΕΛΓΟ-Δήμητρα, τηλ. 6944305998, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και Καθ. Περδίκη Διονύση (Γ.Π.Α., τηλ. 6936568157, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ως υπευθύνους για την επικοινωνία με το ΥΠΑΑΤ ώστε να επισπευσθεί η όποια συμβολή ζητηθεί από μέρους του ΥΠΑΑΤ.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε., 

 

 Ο Πρόεδρος    Ο Γενικός Γραμματέας
     
 Δημήτριος Κοντοδήμας    Διονύσιος Περδίκης

 

Read 349 times

Πληρωμή Συνδρομής

Η πληρωμή συνδρομής αφορά τα μέλη της ΕΕΕ

Επικοινωνία

Εντομολογικη Εταιρεια Ελλαδος
Ταχυδρομική Θυρίδα 51214
145 10 Κηφισιά, Αθήνα
Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.