Αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε

«Λιμνοθάλασσα Βιστωνίδας»

Η λίμνη Βιστωνίδα ή λίμνη Μπουρού (παλαιότερη ονομασία που χρησιμοποιείται και σήμερα) ή Μπουρού Γκιόλ (ονομασία στα Τουρκικά την οποία έφερε επί οθωμανικής περιόδου) είναι λιμνοθάλασσα της Ελλάδας, στα σύνορα μεταξύ Νομού Ξάνθης και Ροδόπης και ο υγροβιότοπός της προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ονομασία της περιοχής, αλλά και πόλης της Βιστονίας, ή Βιστωνίας, που ίδρυσε ο μυθικός Βίστων, όπου διέμεναν οι Βίστονες. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 45 τ.χλμ. με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7 χλμ.. Στη λίμνη αυτή εκβάλουν τρεις μικροί ποταμοί που την τροφοδοτούν με νερό. Το μέσο βάθος υπολογίζεται στα 4 μέτρα. Η λίμνη συνδέεται με την θάλασσα, τον Βιστωνικό Κόλπο, (ή Πόρτο Λάγους), μέσω στενών καναλιών και λόγω του θαλασσινού νερού που εισέρχεται στην λίμνη το νερό της παρουσιάζει μεταβολές αλατότητας.

«Κεντρική πλατεία Ειρήνης»

Σημείο αναφοράς της πόλης με καφέ ταβέρνες αλλά και χώρους ανάπαυσης. Ο επισκέπτης που θα σταθεί στην κεντρική πλατεία θα προσανατολισθεί πολύ εύκολα, όποια διαδρομή κι αν επιλέξει.

«Παραδοσιακή αγορά Κομοτηνής»

Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Διατηρείται μεγάλος αριθμός παραδοσιακών κτισμάτων και μνημείων (πτωχοκομείο Ιμαρέτ, το Γενί Τζαμί, ο Πύργος του Ωρολογίου και η παραδοσιακή πλατεία Ηφαίστου, όπου είναι συγκεντρωμένα τα εργαστήρια του λευκοσιδήρου). Η παραπάνω περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού της παλαιάς αγοράς της Κομοτηνής.

«Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής»

Το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, ανήκει στο Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και λειτουργεί από το 1962. Από το 1989 στεγάζεται στο αρχοντικό Πεϊδη που είναι χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και αναστηλώθηκε υποδειγματικά. Μέσα από τα εκθέματά του αναβλύζει η ζωντάνια και η ομορφιά της θρακιώτικης τέχνης των πόλεων και της υπαίθρου. Τα αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του απλώνονται στους δύο ορόφους, το υπόγειο και το υπόστεγο της αυλής. Πολλά από αυτά προέρχονται από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη καθώς και από τις αλησμόνητες περιοχές της Μ. Ασίας.

«Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής»

Το αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής εγκαινιάστηκε το 1976. Οι εκθέσεις του καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με χρονολογική ακολουθία, χωρίς όμως τη διάσπαση των κατά τόπους ανασκαφικών συνόλων. Όλα τα εκθέματα αποκαλύπτουν την σημασία της παρουσίας των Ελλήνων στο βόρειο Αιγαίο και τη δημιουργική πορεία της ελληνικής τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού σε μια απομακρυσμένη κατά την αρχαιότητα περιοχή του βορρά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πόλη της Κομοτηνής μπορείτε να βρέιτε στον οδηγό ταξιδιώτη πατώντας το παρακάτω website:

http://www.jti-rhodope.eu/index1.php?lang=el